English (UK)
Prosjekt Bukkespranget

Tøffe arbeidsplasser

Ytterst i havgapet der kraftig uvær har herjet som verst og feriehyttene har ligget øde og forlatt. Her har de tøffe folka hos Laugstol trosset vær og vind og sørget for at sommergjestene som snart kommer tilbake får en ny tilværelse.

Sommeren nærmer seg. Solen skinner over små og store øyer ytterst i Langesundsfjorden. På øyene Store Arøya, Lille Arøya, Vesle Arøya og Stokkøya i skjærgården mellom Brunlanes og Langesund.

Men siden prosjekt «Bukkespranget» startet høsten 2019, har det stort sett vært regn og dårlig vær. Dette været Tomas Pedersen har i toppen av masten, er det sjelden de har sett noe til.

KOMPETENTE HENDER 240kb

Gamle master er byttet ut med nye master, og høyt i masta henger Tomas Pedersen, og blid er han. 

Med det som må være en av de vakreste utsiktene fra en arbeidsplass, sitter han fastspent i toppen av en mast og skrur. På bakken har han Erik Kaasa og Sigve Røsholt som hjelpemenn. 

Regnet i ett

Det er Skagerak Nett som har gitt oppdraget til elektroentreprenøren Laugstol med avdelinger i Porsgrunn, Tønsberg, Arendal og Drammen. Parallelt med arbeidet med å legge et nytt ledningsnett for en bedre strømleveranse, jobber ØPD med å gi øyene et nytt vann- og avløpssystem. På vårt prosjekt er det brukt 6.000 arbeidstimer, opplyser Reidar Sanna, markedssjef på Elkraft i Laugstol. Gamle skal bort og nye skal på plass. Prosjektet startet helt tilbake i november. Vi hadde to måneder med sammenhengende regn. Vi klarte å holde motivasjonen oppe, sier energimontør Erik Kaasa. Heldigvis hadde de en bu de kunne ha utstyr i, og et sted der de kunne spise uten at regnet hamret ned i matpakka. Kaasa var eldstemann i arbeidslaget på åtte mann denne dagen. Alle er stolte av kompetansen og fagkunnskapen de sitter på. For det meste holder vi på med linjer, men vi er brukende til alt, sier Kaasa. I tillegg til å strekke linjer, er det én annen ting alle gutta verdsetter høyt. Vi liker å klatre i master. Jeg har alltid likt det, sier eldstemann.

 SIKRERE 240kb

Ulendt terreng

 Mye av arbeidet foregår i ulendt terreng, og de er mye opp og ned fra knauser og tette kratt. Oppdraget skiller seg en del fra et oppdrag på fastlandet. Det er jo mye ulendt terreng, men vi får jobbe uforstyrret, sier Kaasa. Den linja vi holder på å trekke nå, kommer vi ikke til med sekshjulingen, sier lærlingen Mikkel Hammerstedt. Han ser frem til å forhåpentlig bli en fast del av den fine gjengen i Laugstol. Det er bra at vi får unge inn i yrket. Vi trenger enda flere, sier Røsholt, som selv er ganske fersk i faget.

I SKJARGARDEN 240kb

Strekker flere kilometer med strømledning i skjærgården

På prosjektet «Bukkespranget» har energimontørene i Laugstol strukket 8.500 meter med linjer og kabler, og reist 50 master. Forskjellen fra det daglige arbeidet, er at dette er utført på øyene Store Arøya, Lille Arøya, Vesle Arøya og Stokkøya i skjærgården mellom Brunlanes og Langesund.

OVERVAKER 240kb

Denne kabelen er tryggere. Det kan falle et tre over uten at den ryker, sier energimontør Kjetil Seppola.

Seppola tar et godt tak rundt ledningen som strekkes fra mast til mast. Han står ved en over 500 kilo tung kabeltrommel og ser at alt går riktig for seg. De er på Lille Arøya for å sikre hyttefolket bedre, sikrere og en mer stabil strømforsyning. Jeg står og passer på at alt går som det skal, sier han.

GODT MILJO 240kb

Kjetil Seppola (f.v.), Erik Kaasa, Sigve Røsholt og Mikkel Hammerstedt har det bra når de er ute på prosjekter. Ikke tilstede da bildet ble tatt: Tomas Pedersen, Fredrik Raflund, Anton Ryen, Adrian Nilsen og Even Simonsen.

Folka hos Laugstol er stolt av jobben sin. Det er en tøff, men meningsfull jobb som gjør livet enklere. Man får være mye ute og oppleve mye flott natur.

Det er veldig tydelig at de trives i jobben. Det er en variert arbeidshverdag. Vi gjør sjelden det samme fra dag til dag, sier Hammerstedt. Samholdet blant gutta er godt. Vi er en godt sammensveiset gjeng, sier Kaasa. Allikevel forteller de om utfordringene ved å jobbe på en øy. Blant annet er det ikke bare å svippe inn dersom de har glemt verktøy i bilen eller viktig utstyr på hovedavdelingen i Porsgrunn. Men, utfordringer er mye bedre å ha enn problemer, for problemer har ikke gutta i Laugstol. De løser oppgavene de er satt til.

UVANLIG 240kb

Tøff arbeidsplass i vær og vind.

Felles for alle energimontørene i Laugstol, er at de trives i høyden. Dette er ikke en jobb for de som lide av høydeskrekk. Gammelt tas bort og nytt kommer til. Prosjektet på øyene i fjorden er, i tillegg til å sikre en bedre strømforsyning, med på å gjøre det enklere for de ansatte i Laugstol å vedlike og etterse.

I BLODET 240kb

Erik Kaasa har to andre i familien som har tråkka opp stien for han som energimontører.

Jeg har fått det inn i blodet. Yrkesvalget ga seg nesten selv. Prosjektet på Lille Arøya nærmer seg slutten, og de har hatt 2.000 arbeidstimer bare på den ene øya. Kaasa lover hyttefolket at strømnettet blir bedre og sikrere. 

Vi har hørt fra folk på øya at de har sett det gnistre fra ledningene.

Det vil bli umulig at skjer med den linja vi strekker nå. På Lille Arøya har de byttet ut 22 master. Vanligvis har de leid inn eksterne firmaer til å gjøre denne jobben, men på prosjektet på øyene har de bevist at de kan gjøre denne jobben minst like bra selv. Vi gjør det bedre og billigere, sier Kaasa. Det er merkbart at nettopp dette er noe de også er stolte av. Alle åtte på Lille Arøya viser en ekstrem vilje og evne til å gjennomføre en skikkelig og trygg jobb.

Journalist og fotograf: Bjørn Harry Schønhaug